20 marca 2013

Babka kajmakowa

Dziś coś dla miłośników kajmaku. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowanie do powtórzenia.


Składniki:

Ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
100 g masła
300 g masy krówkowej w puszce
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Polewa kajmakowa:
100 g masy krówkowej
4 łyżki mleka
olejek waniliowy

Dodatkowo do posypania:
30 g uprażonego kokosu lub 30 g uprażonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Masło i masę krówkową połączyć, delikatnie podgrzać na gazie. 
2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.
3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.
4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patelni kokosem lub migdałami.

Smacznego!!!

  
Źródło: Słodka pasja

4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla miłośników kajmaku, czyli dla mnie!!!
    Cudowna!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś z kajmakiem..pycha..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kajmakowa, to musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!