24 sierpnia 2014

Kotlety schabowe w sosie barbecue

Takie kotlety w innym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!


Składniki:

4 kotlety schabowe
po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru
odrobina chilli
odrobina białego pieprzu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła

Sos:
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru pudru
2 liście laurowe
pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso.
2. Składniki sosu wymieszać.
3. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju i maśle z obu stron.
4. Do mięsa wlać sos i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, część wody wyparuje i sos się lekko zagęści.
5. I gotowe. Podałam z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Smacznego!!!

Źródło: Co mi w duszy gra

4 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na odmianę :) u mnie dziś pieczeń ze schabu bo dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym sosem:) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na niecodzienny obiad:) i prezentuje się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!