23 września 2023

Śmietanowiec ze śliwkami w kakaowym cieście

 To ciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale z brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta. 

Składniki (20x32cm):

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche

Pianka śmietanowa:

  • 5 białek 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 700 g śmietany 18%
Dodatkowo: 
  • około 500 g śliwek, u mnie węgierki 

Sposób wykonania:

1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, kakao, cukier puder, zimne mało i całość posiekać, a następnie zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. 

2. W międzyczasie wypestkować umyte śliwki. 

3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe i śmietanę, zmiksować do połączenia składników.

4. Blaszkę wylepić ciastem kakaowym, nakłuć. Wylać masę śmietanową. Na wierzch ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 180*C przez 45-50 minut. 

5. Po upieczeniu i ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Źródło: smakinatalerzu.pl

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis.
    Napewno go wykorzystam.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie. Sama przymierzam się upiec go jeszcze raz w tym sezonie póki są świeże śliwki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!