15 września 2023

Maślano-budyniowe ciasto ze śliwkami

 Pyszne ekspresowe ciasto ze śliwkami. 

Wystarczy pamiętać, by wyjąć jajka i masło wcześniej z lodówki oraz podgrzać mleko przed rozpoczęciem robienia ciasta. A potem wszystko już idzie jak z płatka. 

Składniki (tortownica 20-24cm):

Ciasto:

  • 3 jajka 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 budynie waniliowe w proszku 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatkowo: 

  • około 300 g śliwek 
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania: 

1. Śliwki umyć, wypestkować. Podzielić na połówki lub ćwiartki, jeżeli śliwki są duże. 

2. Blaszkę przygotować, rozgrzać piekarnik do 180*C. 

3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie wbijać po jednym jajku, miksować. Jeśli ciasto będzie wyglądać jak zważone, to się nie przejmować😊 

4. Dodać obiad mąki i proszek do pieczenia, zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać budynie i wlać ciepłe mleko. Wymieszać tylko do połączenia, można łyżką. 

5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu. 

6. Piec 45 minut w 180*C do suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!

Źródło: Instagram, Orchideli 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!