9 marca 2015

Bogracz

W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :)



Składniki:

1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego)
2 cebule
1 czerwona papryka
40 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
1 duża marchewka
1 puszka pomidorów
czosnek (świeży lub granulowany)
przyprawa do wieprzowiny
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 kulki jałowca
majeranek
cząber
sól
pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
kminek
pieprz cayenne
olej
woda

Kluseczki:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.
2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę.
3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody.
4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.
5. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, dodaję przyprawy - majeranek, kminek, cząber, pieprz czarny i cayenne i ewentualnie sól. Całość zagotowuję.
6. Do bograczu można dodać też kluseczek. Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości 1,5 cm. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.

Smacznego!!!

24 komentarze:

  1. pyszna i rozgrzewająca zupa;

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna potrawa. Akurat na rozgrzewkę przy takich przeziębieniach. Pysznie to zrobiłaś :) Mniam, mniam. Pożywny i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ochotę zrobiłaś a jest 21.30 -))) fajnie ze pokazujesz normalne przepisy a nie jakieś udziwnione -)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się szuka takich przepisów to nie ma się co dziwić :)
      Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jest boska. Właśnie skończyłam. Boję się o garnek bo rodzinka może zjeść bogracza razem z nim :D
    Zmodyfikowałam mięsko. Oprócz szynki dodałam jeszcze pół kg wołowiny gulaszowej.
    Pyyyycha!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis!!! Cudo po prostu! Dziękuję Aniu - jesteś boska :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupa, nauczyłam się jej od teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubie jeszcze dodać ogóra kiszonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem robię w takiej wersji jak tu http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2017/08/bogracz-z-kiszonym-ogorkiem-i.html

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Pisze w przepisie - wody tyle, by było jej nieco ponad mięso. W trakcie gotowania wode troche uzupełniam.

      Usuń
  10. Na ile mniej więcej proscji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy ile wody nalejesz. W sumie kilka sporych porcji dla osób dorosłych.

      Usuń
    2. A tutaj jest przepis z ilu wody ? Chce go zrobić na komunię ciepła kolacja ale z podwojonych porcji dla 15 osób

      Usuń
    3. Wody dodaje zawsze tyle, by przykryła mięso. Myślę, że będzie ok z podwojonej porcji.

      Usuń
  11. Gotuję podobnie, robie ciasto lane, nie dodaje cząbru ale ogólnie dużo się nasze przepisy nie różnią, ten wygląda smakowicie, bardzo smakowicie ☺️😉😄

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten bogracz to rarytas,różny gotowałam ale ten jest wyśmienity ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszna zupa, pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!