19 października 2012

Sok winogronowy

Miałam nie robić już żadnych przetworów, ale jak dostałam dziesięciolitrowe wiadro z ciemnym winogronem, to musiałam już coś z niego przyrządzić. Padło na sok z tych owoców, pożyczyłam sokownik i zrobiłam soczek:)


Składniki:

ciemny winogron (jak już wspomniałam miałam 10-litrowe wiadro owoców)
cukier (na tą ilość owoców zużyłam 1 kg cukru)

Sposób przygotowania:

1. Owoce oczyszczamy z kiści, płuczemy i przekładamy do kosza na owoce w sokowniku.
2. Kiedy owoce puszczą sok, przelewamy do go garnka.
3. Do otrzymanego soku dodajemy cukier - wedle uznania i zagotowujemy.
4. Gorący sok przelewamy do wcześniej przygotowanych buteleczek lub słoików. Dobrze zakręcamy.
5. Zostawiamy do przestudzenia i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka złapały.
6. Gotowy sok rozcieńczamy z wodą lub dodajemy zimą do herbaty.

Smacznego!!!

  

6 komentarzy:

  1. Ale masz super zapasy, tylko pozazdrościć :-) Ja bym z winogronu zrobiła wino, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tata robi wino z winogron :) Ja niestety w swoim mini mieszkanku nie mam do tego warunków...Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się takie domowe przetwórstwo winogron! Sama w następnym roku zrobię taki sok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten sok!!! Jest naprawdę pyszny, a jak się gotuje to zapach roznosi się po całym mieszkaniu :)

      Usuń
  3. Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, o których Pani pisała? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Witamina C ginie w kontakcie z metalem, a sokownik jest metalowy i w soku 0 witaminy C, a szkoda :-((

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!