3 grudnia 2011

Filety z kurczaka w orzechach włoskich

Ostatnio miałam ochotę na kotleta drobiowego w oryginalnej panierce. Pomocna w tym okazała się książka z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby.


Składniki:

4 piersi z kurczaka
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
olej do smażenia
sól, pieprz
jajko + mleko do panierowania

Sposób przygotowania:

1. Filety rozbić uważając, by nie uszkodzić mięsa, oprószyć solą i pieprzem.
2. Opanierować w mące, a następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem.
3. Na koniec opanierować w bułce tartej wymieszanej z orzechami i lekko docisnąć dłonią.
4. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mmm... Wygląda to bardzo ciekawie. Nigdy nie jadłam kurczaka w orzechach, a już od dawna kusi mnie to połączenie. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!