Klasyczny deser włoski uwielbiany chyba przez wszystkich.
Składniki:
- 200 g biszkoptów typu savoiardi
- 4 jajka
- 50 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek gorzkiego kakao
- 250 ml espresso
- 50 ml likieru amaretto
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jajka sparzyć wrzątkiem.
2. Zrobić espresso i wystudzić. Po wystudzeniu dodać do niego amaretto.
3. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i ubić na parze na puch. Do masy żółtkowej dodać mascarpone i zmiksować.
4. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy z mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
5. Połowę biszkoptów nasączyć w naparze espresso, ale tylko od spodu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, posypać gorzkim kakao i znów powtórzyć te same warstwy, czyli nasączone biszkopty, masa i kakao.
6. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!