4 stycznia 2025

Tiramisu

 Klasyczny deser włoski uwielbiany chyba przez wszystkich. 

Składniki: 

  • 200 g biszkoptów typu savoiardi
  • 4 jajka
  • 50 g cukru pudru 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 5-6 łyżek gorzkiego kakao
  • 250 ml espresso 
  • 50 ml likieru amaretto 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka sparzyć wrzątkiem. 

2. Zrobić espresso i wystudzić. Po wystudzeniu dodać do niego amaretto. 

3. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i ubić na parze na puch. Do masy żółtkowej dodać mascarpone i zmiksować. 

4. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy z mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

5. Połowę biszkoptów nasączyć w naparze espresso, ale tylko od spodu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, posypać gorzkim kakao i znów powtórzyć te same warstwy, czyli nasączone biszkopty, masa i kakao. 

6. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!