9 stycznia 2025

Rolada biszkoptowa z galaretkami

 Witajcie. Dziś prosta do zrobienia rolada biszkoptowa. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. Miałam problem ze zwinięciem rolady Ilość masy była zbyt duża, ale chyba dlatego, że za dużo było galaretek. Następnym razem zrobię nie 3, ale 2 galaretki. 


Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 2 dowolne kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w 1 szklance wrzątku 
  • 150 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180*C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.

2. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać np. do płaskich pojemników, odstawić, by całkowicie stężały. Jak stężeją, galaretki pokroić w kosteczkę.

3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, dodać cukier puder, ubić, dodać serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę oraz pokrojone galaretki i dokładnie wymieszać łyżką.

4.  Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie robić, bo masa szybko zastyga). Roladę zwinąć i najlepiej włożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!