Witajcie. Dziś prosta do zrobienia rolada biszkoptowa. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. Miałam problem ze zwinięciem rolady Ilość masy była zbyt duża, ale chyba dlatego, że za dużo było galaretek. Następnym razem zrobię nie 3, ale 2 galaretki.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa:
- 2 dowolne kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
- 150 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180*C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.
2. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać np. do płaskich pojemników, odstawić, by całkowicie stężały. Jak stężeją, galaretki pokroić w kosteczkę.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, dodać cukier puder, ubić, dodać serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę oraz pokrojone galaretki i dokładnie wymieszać łyżką.
4. Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie robić, bo masa szybko zastyga). Roladę zwinąć i najlepiej włożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!