Pyszna ryba z piekarnika, podałam ją z kaszą bulgur, ale będzie dobra również z ryżem czy ziemniakami.
Składniki:
- 500 g białej ryby, u mnie miruna
- 1/2 brokuła
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- kurkuma
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki ziaren słonecznika - w oryginale płatki migdałowe
Sos:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 200 ml bulionu lub rosołu, ewentualnie wody z solą
- 100 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Filety z ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i czosnkiem granulowanym. Posmarować oliwą i obtoczyć w mące. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki.
3. Zrobić sos. Na patelnię dodać masło, rozpuścić, po czym dodać mąkę i chwilę smażyć. Stopniowo wlewać bulion, a potem śmietankę i cały czas mieszać, by nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać ser i zamieszać. Zdjąć z ognia.
4. Na rybę wyłożyć brokuły, zalać sosem, a wierzch posypać słonecznikiem.
5. Piec przez 30 minut.
Smacznego!!!
Źródło: kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!