31 stycznia 2025

Ryba zapiekana z brokułami

 Pyszna ryba z piekarnika, podałam ją z kaszą bulgur, ale będzie dobra również z ryżem czy ziemniakami. 

Składniki:

  • 500 g białej ryby, u mnie miruna
  • 1/2 brokuła
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka 
  • kurkuma
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika - w oryginale płatki migdałowe 

Sos: 

  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 ml bulionu lub rosołu, ewentualnie wody z solą 
  • 100 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa 
  • pieprz, sól 
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania: 

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Filety z ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i czosnkiem granulowanym. Posmarować oliwą i obtoczyć w mące. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

2. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki. 

3. Zrobić sos. Na patelnię dodać masło, rozpuścić, po czym dodać mąkę i chwilę smażyć. Stopniowo wlewać bulion, a potem śmietankę i cały czas mieszać, by nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać ser i zamieszać. Zdjąć z ognia. 

4. Na rybę wyłożyć brokuły, zalać sosem, a wierzch posypać słonecznikiem. 

5. Piec przez 30 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!