Przypadkowo w oko wpadł mi przepis na grubaśne sodziaki. Zrobiłam i baaaaardzo polecam - są rewelacyjne. Robi się je naprawdę ekspresowo. Sprawdzą się też na kolację i jako słodkości na Tłusty Czwartek. Przepis sprzedałam też swojej mamie, zrobiła zaraz po mnie następnego dnia i to z podwójnej porcji. Polecam!
Składniki:
250 g mąki
2 małe jajka
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (można dodać cukru waniliowego)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi.
2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron.
3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakują też posmarowane dżemem.
Smacznego!!!
Źródło: Ostra na słodko
Mniam, robimy:-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po jednego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Pierwszy raz o nich słyszę. Wyglądają bombowo:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńjakie puszyste. pierwszy raz o nich słyszę, bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńWyszły Ci cudnie!
OdpowiedzUsuńCieszę się , że posmakowały :))))
http://ostra-na-slodko.pl/
Świetny przepis, z dżemem to już w ogóle poezja ;)
OdpowiedzUsuńGrzech nie zjeść :)
OdpowiedzUsuńO pycha! Nigdy czegoś podobnego nie jadłam :) Świetne! :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, ze to się tak nazywa :) Potwierdzam, pychota
OdpowiedzUsuńto danie z zamojszczyzny, często je robię. Pycha!
OdpowiedzUsuńWyszły trochę jak pączki.... dzieci zachwycone, mąż już mniej, powiedział że pączków to on jeść nie będzie na obiad :(
OdpowiedzUsuń😁 cieszę się, że smakowały. Następnym razem zrób je na podwieczorek lub kolację☺️
Usuń