Oczywiście to danie jest wersją domową odbiegającą od popularnej oryginalnej bliskowschodniej shoarmy. Podaję przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK. Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK. A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
Marynata:
sól, pieprz
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny).
3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Pycha to danie :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
A wiesz, że ostatnio znalazłam w jakiejś gazetce przepis na shoarmę i zastanawiałam się, czy dziś jej nie zrobić. Ostatecznie zwyciężyło leczo, ale gazetka z przepisem czeka, więc pewno w weekend przyrządzę:-)
OdpowiedzUsuńNie znam tego oryginalnego dania arabskiej kuchni. Shoarma pewnie jest pyszna zrobiona na wiele sposobów. Twój pomysł na domową wersję też pewnie wszystkim przypadł do smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka z sałatkami to też musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń