Dziś surówka obiadowa na bazie białej kapusty. Przedstawiam dwie wersje, niewiele się od siebie różnią, choć mają nieco inny smak, ale zapewniam, że obie są pyszne!
Składniki:
Wersja I:
1/4 główki kapusty
1 marchew
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
sól
siekany koperek
Wersja II:
1/4 główki kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 czerwona papryka
siekana natka pietruszki i selera
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans.
2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew (i jabłko) zetrzeć na tarce, paprykę (i cebulę) drobno posiekać.
3. Cebulę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać pozostałe składniki, doprawić przyprawami, wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Lubię je, chociaż nie wszyscy przepadają za paprykę, więc czasami ją pomijam:-)
OdpowiedzUsuń