Te placki są fantastyczne. Składniki bardzo proste, ogólnodostępne. Sekretem ich smaku jest dodatek sosu czosnkowego. Robi tu naprawdę świetną robotę. Zamiast sosu można podać z gulaszem mięsnym. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Bardzo wszystkim smakowały i będzie to świetny pomysł na szybki nie tylko piątkowy obiad.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- sos czosnkowy do podania - robię własny - KLIK
Sposób wykonania:
1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 minut).
2. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, odcisnąć i odstawić do wystudzenia.
3. W misce zmiksować jajko, mleko, mąkę, dodać kapustę, sól, pieprz i całość zamieszać. Na rozgrzanej patelni na oleju smażyć placki na rumiano z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich, ale nazwa znajoma. :)