2 grudnia 2021

Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

 Te placki są fantastyczne. Składniki bardzo proste, ogólnodostępne. Sekretem ich smaku jest dodatek sosu czosnkowego. Robi tu naprawdę świetną robotę. Zamiast sosu można podać z gulaszem mięsnym. Smakuje naprawdę wyśmienicie.  Bardzo wszystkim smakowały i będzie to świetny pomysł na szybki nie tylko piątkowy obiad.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sos czosnkowy do podania - robię własny - KLIK

Sposób wykonania:

1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 minut). 

2. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, odcisnąć i odstawić do wystudzenia. 

3. W misce zmiksować jajko, mleko, mąkę, dodać kapustę, sól, pieprz i całość zamieszać. Na rozgrzanej patelni na oleju smażyć placki na rumiano z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Z chęcią wypróbuję przepis.
    Nie jadłam jeszcze takich, ale nazwa znajoma. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!