5 grudnia 2021

Śmietanowiec z brzoskwiniami i czekoladą

Pyszne kruche ciasto z pianką śmietanowo-budyniową z dodatkiem brzoskwini i gorzkiej czekolady. Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki (20x32cm):

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche

Pianka śmietanowa:

  • 6 białek 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 700 g śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób wykonania:

1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. 

2. W międzyczasie odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać. 

3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce śmietany i wmieszać za pomocą szpatułki.

4. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większy kawałek ciasta z zamrażarki. Delikatnie wyrównać. Wylać 1/3 pianki śmietanowej, na to połowę brzoskwiń i czekolady, znów 1/3 pianki, resztę brzoskwiń i czekolady, a na koniec resztę masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 175*C przez 45-50 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: Smaki na talerzu

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!