Pyszne kruche ciasto z pianką śmietanowo-budyniową z dodatkiem brzoskwini i gorzkiej czekolady. Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki (20x32cm):
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche
Pianka śmietanowa:
- 6 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 700 g śmietany 18%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób wykonania:
1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut.
2. W międzyczasie odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać.
3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce śmietany i wmieszać za pomocą szpatułki.
4. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większy kawałek ciasta z zamrażarki. Delikatnie wyrównać. Wylać 1/3 pianki śmietanowej, na to połowę brzoskwiń i czekolady, znów 1/3 pianki, resztę brzoskwiń i czekolady, a na koniec resztę masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 175*C przez 45-50 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Smaki na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!