Pierniki staropolskie już upieczone, teraz leżakują i czekają na święta, a tymczasem dzieci dalej domagają się pierników😂 No i na szybko zrobiliśmy jedną porcję. Wyszły od razu miękkie po upieczeniu, więc na Święta to idealne pierniki typu 'last minute' :) Do ich przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny.
Składniki (na 2 blaszki pierników):
- 50 g masła
- 75 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej (u mnie uniwersalna Mąka Szymanowska Polskie Młyny)
- 1,5 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub śmietany
- 1,5 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Umieścić je na desce i zagnieść ciasto.
2. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm. Użyłam ozdobnego wałka, ale wzorek trochę się rozmył podczas pieczenia. Wykrawać dowolne kształty. Pierniki piec w 180st.C przez 8-9 minut.
3. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku. Pierniki są od razu miękkie.
Smacznego!!!
Jeden z największych producentów mąki w Polsce, Polskie Młyny oferuje swoje produkty na Allegro. Można tam znaleźć wiele ciekawych i wartych uwagi produktów, niektóre z nich są niedostępne w sklepach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!