22 grudnia 2021

Boczek pieczony

 Ostatnio na stoisku mięsnym uśmiechał się do mnie surowy boczek. Kupiłam oczywiście z myślą o świętach. Upiekłam go w ulubionych przyprawach i tym sposobem mamy domową wędlinę na świąteczny stół. Podaję jakich ja użyłam przypraw, ale każdy może zrobić według swojego smaku.


Składniki:

  • 900-1000g surowego boczku
  • sól (u mnie gruboziarnista z dodatkiem skórki cytrynowej - przywiozłam z Malty)
  • czosnek granulowany 
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, wytrzeć.

2. W miseczce wymieszać przyprawy, po łyżeczce soli, czosnku, papryki mielonej i czosnku niedźwiedziego oraz pół łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180*C przez 1,5h. Po upieczeniu pozostawić boczek jeszcze około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Ściągam też wtedy pokrywkę. 

4. Mięso schłodzić w lodówce, dopiero potem można kroić.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!