Ostatnio na stoisku mięsnym uśmiechał się do mnie surowy boczek. Kupiłam oczywiście z myślą o świętach. Upiekłam go w ulubionych przyprawach i tym sposobem mamy domową wędlinę na świąteczny stół. Podaję jakich ja użyłam przypraw, ale każdy może zrobić według swojego smaku.
Składniki:
- 900-1000g surowego boczku
- sól (u mnie gruboziarnista z dodatkiem skórki cytrynowej - przywiozłam z Malty)
- czosnek granulowany
- pieprz
- słodka mielona papryka
- czosnek niedźwiedzi
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, wytrzeć.
2. W miseczce wymieszać przyprawy, po łyżeczce soli, czosnku, papryki mielonej i czosnku niedźwiedziego oraz pół łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180*C przez 1,5h. Po upieczeniu pozostawić boczek jeszcze około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Ściągam też wtedy pokrywkę.
4. Mięso schłodzić w lodówce, dopiero potem można kroić.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Uwielbiam taki boczuś.
OdpowiedzUsuń