31 grudnia 2021

Chlebek czosnkowy do odrywania

 Chlebek czosnkowy najlepiej smakuje po upieczeniu i lekkim wystudzeniu. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek na bazie różnych zielonych sałat. Moje dzieci jadły solo, tak bardzo im smakowało :-) Polecam!

Składniki ( na 1 keksówkę):

  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka (4g) suchych drożdży lub 8g świeżych
  • 260ml mleka
  • 30g roztopionego masła

Czosnek z przyprawami:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • natka pietruszki - świeża lub suszona
  • 5 łyżek oliwy
  • + ewentualnie trochę soli

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, cukru i 1 łyżki mąki oraz odrobiny mleka, pozostawić do podrośnięcia. Rozczynu nie trzeba robić przy suszonych drożdżach.

2. W misce połączyć wszystkie składniki na pieczywo, zagnieść gładkie ciasto, ale starać się nie podsypywać mąką. Odstawić do podrośnięcia, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.

3. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, ewentualnie sól. Gotową mieszankę umieścić w głębokim talerzu.

4. Wyrośnięte ciasto zagnieść, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w mieszance czosnkowej. Kulki umieścić w keksówce, ponownie ostawić do wyrośnięcia. 

5. Piec w 180*C przez 25-35 minut do zrumienienia.

Smacznego!!!

Źródło: kasia.in


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki chlebek, coś pysznego!
    Szczęśliwego i zdrowego nowego roku!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do upieczenia, bo wygląda smakuśnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!