29 listopada 2021

Bułki ciabatta na kefirze

 Proste i puszyste bułki ciabatta na kefirze. 

Składniki (na 10 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (+ troszkę do podsypania)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy lub oleju
  • 300 ml kefiru w temp. pokojowej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże i całość wymieszać łyżką. 

2. Do suchej mieszanki wlać oliwę oraz kefir, wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować wałek, lekko podsypać mąką. Pokroić na 10 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawić do podrośnięcia, tym razem na 30 minut. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200*C (góra-dół). Piec przez 20 minut. Po upieczeniu obowiązkowo wystudzić na kratce, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.

Smacznego!!!

Źródło: prostepesto.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!