Proste i puszyste bułki ciabatta na kefirze.
Składniki (na 10 sztuk):
- 500 g mąki pszennej (+ troszkę do podsypania)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy lub oleju
- 300 ml kefiru w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże i całość wymieszać łyżką.
2. Do suchej mieszanki wlać oliwę oraz kefir, wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować wałek, lekko podsypać mąką. Pokroić na 10 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawić do podrośnięcia, tym razem na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzać do 200*C (góra-dół). Piec przez 20 minut. Po upieczeniu obowiązkowo wystudzić na kratce, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Smacznego!!!
Źródło: prostepesto.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!