20 listopada 2021

Cynamonowo-jabłkowe ciasto z migdałami i orzechami

 To ciasto przypomina ciasto salceson. Nowością są tu migdały i orzechy. To szybki i pyszny placek😋🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka - u mnie szara reneta
  • 2/3 szklanki oleju
  • 100g posiekanych orzechów
  • 50g posiekanych migdałów - użyłam migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, pokroić  w kostkę. 

2. Jajka ubić z cukrem na puch. 

3. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodawać po łyżce do ubitych jajek, miksować na najmniejszych obrotach. Wlać olej i znów wymieszać. Na koniec dodać jabłka, orzechy i migdały, całość wymieszać szpatułką. 

4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez ok 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Źródło: radoscjedzenia.com



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Z chęcią zapiszę przepis i zrobię na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Jak duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Często korzystam z Pani przepisów, które zawsze się sprawdzają. I tymm razem ciasto wyszło super, i szybko znika..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super salcesonik. Chyba przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!