To ciasto przypomina ciasto salceson. Nowością są tu migdały i orzechy. To szybki i pyszny placek😋🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jabłka - u mnie szara reneta
- 2/3 szklanki oleju
- 100g posiekanych orzechów
- 50g posiekanych migdałów - użyłam migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
2. Jajka ubić z cukrem na puch.
3. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodawać po łyżce do ubitych jajek, miksować na najmniejszych obrotach. Wlać olej i znów wymieszać. Na koniec dodać jabłka, orzechy i migdały, całość wymieszać szpatułką.
4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez ok 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: radoscjedzenia.com
Bardzo lubię takie ciasta. Z chęcią zapiszę przepis i zrobię na święta :D
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńJak duża blaszka?
33x21cm
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź. Często korzystam z Pani przepisów, które zawsze się sprawdzają. I tymm razem ciasto wyszło super, i szybko znika..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo mi miło.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Super salcesonik. Chyba przetestuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Akurat teraz sezon idealny na takie ciacha.
Usuń