Ajvar jest rewelacyjny do kanapki. Ale ostatnio odkryłam przepis na mięso z dodatkiem ajvaru. Karkówka wyszła mięciutka i soczysta. Do tego nie wymaga specjalnie dużo pracy. Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 - 1,2 kg karkówki
- sól, pieprz
- wędzona papryka w proszku
- mąka
- olej do smażenia
- pasta ajvar
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
1. Karkówkę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry. Każdy lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Na talerzu wymieszać 1 łyżkę papryki wędzonej i 1 łyżkę mąki, każdego kotleta z karkówki obtoczyć w mieszance z obu stron, a następnie zrumienić na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą ajvar. Dodać też listki laurowe.
3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i warzywa zeszklić na tej samej patelni co wcześniej mięso. Cebulę wyłożyć na mięso do naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 180 st.C przez około 1,5h. Czas pieczenia będzie zależał od jakości mięsa. Najlepiej kontrolować i sprawdzać widelcem, czy mięso już jest wystarczająco miękkie.
Smacznego!!!
Źródło: Di bloguje
Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuń