Pyszne pulpety w sosie pomidorowym, które można podać z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z makaronem spaghetti.
Składniki:
- 700-800g mięsa mielonego (u mnie szynka)
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- kasza manna
- 1 jajko
- sól, pieprz
- majeranek
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
Sos:
- 700g passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Mięso, jajko, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, majeranek umieścić w misce. Dodać tyle bułki tartej i kaszy manny, by masa była dość zwarta i dało się z niej formować pulpety. Wszystko starannie wymieszać, formować niewielkie pulpety, które następnie należy obtoczyć w mące.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim pulpety z każdej strony.
3. Kiedy pulpety są już obsmażone, dodać passatę, zioła i słodką mieloną paprykę. Dusić przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
4. Podawać np. z makaronem, na wierzch dodać troszkę tartego żółtego sera.
Smacznego!!!
Zapewne pyszne.
OdpowiedzUsuńZ makaronem danie jest dobre, ale z ziemniaki jednak bardziej nam smakowało 😉 pozdrawiam Kate
OdpowiedzUsuńOczywiście, z ziemniakami również pychota😊 pozdrawiam
Usuń