Taka zupa to świetny pomysł na obiad, gdy mamy niewiele czasu. Bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze do niej powrócę. Będzie również świetna na ciepłą kolację.
Składniki:
- 1 mały kalafior lub połowa dużego
- 2 nieduże ziemniaki
- por - tylko biała część
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 niedużej pietruszki
- sól, pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- bulion (np. warzywny lub z kurczaka)
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej do smażenia
- masło klarowane
Do podania wedle uznania:
- cebula zrumieniona na patelni
- pestki dyni lub słonecznika
- zrumieniony boczek
- grzanki
Sposób wykonania:
1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać.
2. Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.
3. W garnku rozgrzać trochę oleju i masła klarowanego. Dodać por i czosnek, chwilę smażyć . Dodać pokrojone ziemniaki, pietruszkę oraz kalafior, zalać bulionem tyle, by ilość płynu była równa warzywom w garnku. Gotować całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodać do zupy śmietanę (wcześniej ją zahartować). Następnie dodać ok 1/2 łyżeczki cukru, trochę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie to można zrumieniona cebulka, prażony słonecznik, wierzch dodatkowo oprószyłam pieprzem.
Smacznego!!!
Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.
OdpowiedzUsuńKalafior to moje ulubione warzywo, w formie zupy pewnie jeszcze pyszniejszy. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń