Fajny sernik z kolorowym ciastem ucieranym. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Składniki (blaszak 34x26cm):
Ser:
- 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego lub dobrego z wiaderka)
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła / margaryny
Ciasto:
- 6 jajek
- 250 g masła / margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżka suchego maku
- 1/2 opakowania czerwonego kisielu*
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na warstwę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i partiami ser. Na koniec ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto z serem. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Zrobić ciasto: żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej kisiel. Wymieszać. Kolorowe ciasta układać naprzemiennie na serze.
3. Całość piec w 170st.C przez 60 minut. Na wystudzone ciasto można wyłożyć polewę lub lukier, ja nic już nie dodawałam.
Smacznego!!!
*Użyłam kisielu wiśniowego, a lepszy byłby truskawkowy, bo kolor czerwony wyszedłby żywszy.
ile tej margaryny do ciasta czy aby napewno 25 gram
OdpowiedzUsuń250g, dziękuję, już poprawiłam.
Usuń