To jedne z najlepszych racuszków, jakie udało mi się zrobić. Są bardzo delikatne i puszyste. Myślę, że sekretem tych racuszków jest ubita piana z białek, która nadaje im tej delikatności. Będą w sam raz na zbliżający się Tłusty Czwartek.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
2. Do mąki dodać żółtka, , wymieszać.
3. Dodać jabłka pokrojone w kostkę.
4. Ubić białka, delikatnie wymieszać z ciastem.
5. Racuszki nakładać łyżką na patelnię na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: ilovebake.pl
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń