29 stycznia 2021

Racuszki na kefirze

 To jedne z najlepszych racuszków, jakie udało mi się zrobić. Są bardzo delikatne i puszyste. Myślę, że sekretem tych racuszków jest ubita piana z białek, która nadaje im tej delikatności. Będą w sam raz na zbliżający się Tłusty Czwartek.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

2. Do mąki dodać żółtka, , wymieszać. 

3. Dodać jabłka pokrojone w kostkę.

4. Ubić białka, delikatnie wymieszać z ciastem.

5. Racuszki nakładać łyżką na patelnię na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


 Źródło: ilovebake.pl

 

 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!