U mnie w domu rodzinnym robiło się ryż z jabłkami na inny sposób (KLIK). Niedawno zrobiłam w wersji zapiekanej w piekarniku i bardzo mi ta opcja posmakowała.
Składniki:
- 1 pełna szklanka ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 kg jabłek (użyłam 1 słoiczka prażonych jabłek i dodałam jeszcze 2 surowe jabłka starte na tarce jarzynowej)
- cynamon
Sposób wykonania:
1. Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać cukru i masła, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić płyn.
2. Jeśli używamy surowych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i uprażyć. Ja miałam słoik prażonych jabłek (350ml) i dodałam do nich dwa duże jabłka starte na tarce jarzynowej. Należy dodać też cynamonu i cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć większość część ryżu, na to większa część jabłek. Potem znów wykładamy ryż i pozostałe jabłka. Przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 25 minut. Podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje dobrze.
Smacznego!!!
Mniami deserek <3!
OdpowiedzUsuń