15 stycznia 2021

Ryż zapiekany z jabłkami

U mnie w domu rodzinnym robiło się ryż z jabłkami na inny sposób (KLIK). Niedawno zrobiłam w wersji zapiekanej w piekarniku i bardzo mi ta opcja posmakowała.

Składniki:

  • 1 pełna szklanka ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek (użyłam 1 słoiczka prażonych jabłek i dodałam jeszcze 2 surowe jabłka starte na tarce jarzynowej)
  • cynamon

Sposób wykonania:

1. Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać cukru i masła, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić płyn.

2. Jeśli używamy surowych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i uprażyć. Ja miałam słoik prażonych jabłek (350ml) i dodałam do nich dwa duże jabłka starte na tarce jarzynowej. Należy dodać też cynamonu i cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne.

3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć większość część ryżu, na to większa część jabłek. Potem znów wykładamy ryż i pozostałe jabłka. Przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 25 minut. Podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje dobrze.

Smacznego!!! 


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!