Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-)
Składniki:
- 800 g szynki bez kości
- 1 duża cebula
- 20 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
- majeranek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra mielona papryka
- 1 łyżka adżiki
- kluseczki:
- 10 łyżek mąki
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Szynkę odsmażyć, a po czasie dodać posiekaną cebulę i dowolnie pokrojoną marchewkę. Dusić jeszcze chwilę. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, adżikę, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodać pokrojone pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.
3. Zrobić kluseczki. Składniki zagnieść, uformować cienki wałeczek i pociąć kluseczki o długości 1-1,5 cm. Ugotować w osolonym
wrzątku i dodać przed końcowym doprawieniem do smaku.
4. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, doprawić do smaku majerankiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!