9 stycznia 2021

Zupa gulaszowa z szynką i kluseczkami

  Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-) 

Składniki:

  • 800 g szynki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • majeranek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra mielona papryka
  • 1 łyżka adżiki
  •  kluseczki:
  • 10 łyżek mąki
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Szynkę odsmażyć, a po czasie dodać posiekaną cebulę i dowolnie pokrojoną marchewkę. Dusić jeszcze chwilę. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, adżikę, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełnić wodę.

2. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodać pokrojone pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.

3. Zrobić kluseczki. Składniki zagnieść, uformować cienki wałeczek i pociąć kluseczki o długości 1-1,5 cm. Ugotować w osolonym wrzątku i dodać przed końcowym doprawieniem do smaku. 

4. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, doprawić do smaku majerankiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ewentualnie solą i pieprzem.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!