Jak byłam dzieckiem, moja mama często na niedzielę przygotowywała ciasto przełożone kremem budyniowym. Zapraszam dziś na proste mocno kakaowe ciasto przełożone kremem.
Składniki (blaszka 36x24cm):
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy / śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka miękkiego masła
Dodatki: posypka cukrowa lub tarta gorzka czekolada, mocny napar z herbaty
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto zrobić biszkopt, upiec, po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
3. Spodnią część biszkoptu nasączyć herbatą, nałożyć 2/3 kremu, równomiernie rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem biszkoptowym, lekko nasączyć go herbatą i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać posypką cukrową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Lubię takie proste ciasta, ponadto to wygląda na pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję, chyba zrobię na Trzech Króli.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Dziękuję. Życzę również szczęśliwego nowego roku!
UsuńI ja na pewno wypróbuję przepis, ciasto prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Czasem najprostsze przepisy okazują się najlepsze!
UsuńPozdrawiam
Proste rozwiązania smakują najlepiej! :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńSzybkie niedzielne ciasto ;)
OdpowiedzUsuń