Na szczęście, na zdrowie, na ten Nowy Rok! Oby nie opuszczały nas zdrowie i szczęście! W tym Nowym Roku witam się z Wami pomysłem na kotlety mielone.
Zwykłe mielone wzbogacone o dodatek prażonej cebulki. Powiem, że zjadłam ze smakiem chociaż za mielonymi nie przepadam.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek prażonej cebulki
- 1 łyżeczka majeranku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu.
2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kotlety można też upiec (piekarnik 180 st. przez 50-60 minut. Należy pamiętać, by w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę).
3. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Oj, takie mielone są fantastyczne, pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nowym roku! Pozdrawiam! ;)
Dziękuję. Równiez życzę udanego Nowego Roku!
UsuńPozdrawiam