30 grudnia 2020

Sałatka z rukolą, szynką hiszpańską i gruszką

 Jedna z moich ulubionych lekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne.

 
 
Składniki:
  • 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania)
  • 2 pomidory
  • 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 100 g sera sałatkowego typu feta
  • 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu
  • 1 mała gruszka
  • Dressing:
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Szynkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki. 

3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki.

4. Składniki dressingu wymieszać. 

5. Orzechy i miód umieścić w garnuszku, podgrzać aż miód rozpuści się i wymieszać.

6. Na półmisku ułożyć: rukolę, pomidorki, szynkę, fetę, orzechy z miodem, gruszkę i całość przed podaniem polać dressingiem.

Smacznego!!!

Podobną sałatkę można znaleźć tutaj KLIK.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!