10 grudnia 2020

Sernik z ananasem

 Bardzo szybki i pyszny sernik. Najlepiej smakuje, jak dobrze stężeje w chłodnym miejscu. Można użyć innych owoców - ananasy były dobre, ale był trochę twarde i do krojenia przydaje się porządny ostry nóż.  


Składniki:

  • 1 kg dobrego sera wiaderkowego (u mnie z Piątnicy)
  • 200 g masła - rozpuścić i ostudzić
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez dodatku cukru (proszek)
  • 1 puszka ananasa

Sposób wykonania:

1.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. W dużej misce umieścić ser, serek mascarpone, jajka, rozpuszczone masło, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować na małych obrotach miksera. Po minucie masa już powinna być gładka.

3. Blaszkę 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć odsączone plastry ananasa. Można je pokroić jak ktoś woli.

4. Sernik piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć moc pieczenia do 140 st.C i piec jeszcze ok 30 minut, warto pilnować, by sernik się nie przypalił. U mnie piekł się w sumie 1h 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik na 10 minut. Potem lekko uchylić drzwiczki i tak studzić sernik. Letni wyjąć z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce, by dobrze stężał. 

Smacznego!

Źródło: Ania gotuje

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!