...w mojej wersji. Zupy z grochem lub fasolą zazwyczaj robię w okresie jesienno-zimowym. Ale gotuję je na samym wywarze z grochu lub fasoli, a nie na tłustym mięsie. Smakują równie dobrze i nie są bardzo tłuste. Zapraszam po przepis na grochówkę wojskową z ziemniaczkami ;-)
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego grochu (połówki)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4-5 niedużych ziemniaków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1/3 łyżeczki kminku
- 2 laski ulubionej kiełbasy
- sól, pieprz
- suszony majeranek
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej zalać groch wodą i odstawić na noc.
2. Następnego dnia dorzucić listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
3. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać. Posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną marchewkę, całość chwilkę dusić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę całość dusić. Warzywa z patelni wrzucić do gotującej się zupy. Dodać też kminek. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
4. W międzyczasie kiełbasę dowolnie pokroić, podsmażyć na patelni, a potem dorzucić do zupy. Chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie suszonym majerankiem.
Smacznego!!!
Będzie we wtorek, bo na jutro mam jeszcze rosołek.
OdpowiedzUsuńKocham taką grochówkę <3
OdpowiedzUsuńSuper proste przepisy. A masz może przepisy na wolowar?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńNiestety nie posiadam wolnowaru, nie mam żadnych przepisów.
Pozdrawiam