11 grudnia 2020

Grochówka wojskowa

 ...w mojej wersji. Zupy z grochem lub fasolą zazwyczaj robię w okresie jesienno-zimowym. Ale gotuję je na samym wywarze z grochu lub fasoli, a nie na tłustym mięsie. Smakują równie dobrze i nie są bardzo tłuste. Zapraszam po przepis na grochówkę wojskową z ziemniaczkami ;-)


 Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego grochu (połówki)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4-5 niedużych ziemniaków
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 2 laski ulubionej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej zalać groch wodą i odstawić na noc.

2. Następnego dnia dorzucić listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę.

3. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać. Posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną marchewkę, całość chwilkę dusić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę całość dusić. Warzywa z patelni wrzucić do gotującej się zupy. Dodać też kminek. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

 4. W międzyczasie kiełbasę dowolnie pokroić, podsmażyć na patelni, a potem dorzucić do zupy. Chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie suszonym majerankiem.

Smacznego!!!





4 komentarze:

  1. Będzie we wtorek, bo na jutro mam jeszcze rosołek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super proste przepisy. A masz może przepisy na wolowar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję.
      Niestety nie posiadam wolnowaru, nie mam żadnych przepisów.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!