27 grudnia 2020

Koszyczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

 Pyszne koszyczki, które sprawdzą się na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj (KLIK) można znaleźć wersję z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku
  • 150 g sera twarogowego / fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser żółty

Sposób wykonania:

1.  Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić aż się rozpadnie. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, wkruszyć biały ser, doprawić całość solą i pieprzem.

2. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu  i całość lekko posypać tartym żółtym serem.

4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, szpinak i ciasto francuskie to zawsze dobre połączenie.
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!