Pyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września (KLIK). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-)
Składniki:
- 14 usmażonych naleśników
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- pieprz, sól
- majeranek
Do panierki:
- 2 rozmącone jajka
- bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po ugotowaniu ponownie odlewamy wodę, po przestudzeniu siekamy kapustę drobniej.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę i chwilę dusimy. Po chwili dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy, aż pieczarki stracą nadmiar wody. Dodajemy ugotowaną wcześniej i posiekaną kapustę, całość chwilę dusimy na patelni, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą.
3. Na naleśnik nakładamy po pełniej łyżce farszu, składamy. Dobrze zwinięte krokiety panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Rumienimy z obu stron na patelni z olejem na małym ogniu.
Smacznego!!!
Obowiązkowo z keczupem ;)
OdpowiedzUsuń