Święta zbliżają się małymi kroczkami, dlatego kilka kolejnych wpisów będzie poświęcona wypiekom, a szczególnie ciastkom. Dziś ciasteczka z marmoladą ;-)
Ciasteczka rewelacyjne, kruchutkie, maślane, po prostu wspaniałe! W sam raz na jeden kęs. Tym razem zrobiłam je w formie kwiatuszków, ale na Święta planuję powycinać gwiazdki😁
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 250g masła (nie margaryny)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 2 białka
- twarda marmolada lub powidła
- cukier kryształ
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce.
2. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm, wycinać dowolne kształty. Na środek ciasteczka nałożyć troszkę marmolady, resztę ciastka posmarować z wierzchu białkiem i posypać odrobiną cukru kryształu.
3. Ciasteczka piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 at.C przez 10-15 minut. Piec do momentu, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.
Smacznego!
Źródło: Moje walijskie pichcenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!