Fajna przekąska na rodzinne spotkania i nie tylko ;-) Doskonale sprawdzi się podczas wieczoru sylwestrowego.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 100 g drożdży
- 250 g margaryny/masła
- 1/2 szklanki śmietany
Farsz:
- parówki (u mnie 10 sztuk)
- kilka plasterków żółtego sera
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania hot dogów
- ziarna sezamu
Sposób wykonania:
1. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
2. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać,
po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
3. Ciasto podzielić, rozwałkować na grubość 7-10 mm na kształt pasków długości parówki. Na cieście ułożyć plastry sera żółtego, położyć parówkę i całość zwinąć. Zwiniętego hot doga przekroić na 2 lub 3 części - w zależności jak duże kawałki chcemy uzyskać. Ja kroiłam na 3 części. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem, serem i parówkami.
4. Każdego mini hot doga naciąć od góry w 1-2 miejscach ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
5. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut).
Można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!