26 stycznia 2021

Kasza gryczana z pieczarkami

 Wspaniała kasza, którą można podać do obiadu zamiast ziemniaków lub zjeść solo. 

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

1. Kaszę i wodę umieścić w garnku. Lekko posolić. Gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. 

2. Cebulkę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić pieczarki, chwilkę poddusić, po czym dodać cebulkę. 

3. Jak już z pieczarek odparuje woda, na patelnię dać ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i jeszcze 1-2 minutki dusić całość na patelni.

Smacznego!!!




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!