To najpyszniejsze połączenie serownika i makowca jakie znam ;-) Przepis rok temu znalazła moja siostra w internecie, wzięłam od niej przepis - ...przepadłam ;-) Naprawdę rewelacyjne ciasto. Robiłam w Święta, ale jeszcze nie raz go upiekę.
Składniki (blaszka 35x24cm):
- Ser:
1 kg sera ( u mnie wiaderkowy Piątnica) - 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 15 dag masła / margaryny
- 15 dag cukru pudru
- Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej (850g) - użyłam gotowej, bo nie mam możliwości zmielenia maku
- 6 łyżek mąki
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 15 dag masła / margaryny
- + herbatniki na spód
Sposób przygotowania:
1. Masa serowa: Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem, stale ucierając dodawać po jednym żółtku, potem po łyżce sera, a na końcu proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową.
2. Masa makowa: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone i wystudzone masło, porcjami dodawać masę makową i mąkę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.
3. Spód blaszki wyłożyć najpierw papierem, a potem herbatnikami. Na herbatniki partiami nakładać naprzemiennie masę makową i serową. Masy są półpłynne, takie powinny być ;-)
4. Piec w 180st.C przez 1h. Wystudzić w piekarniku, po przestudzeniu polać polewą.
Smacznego!!!
Chyba nikt bardziej nie kocha takich ciast, jak ja:-) biorę przepis.
OdpowiedzUsuńBasiu, polecam. Ciasto przepyszne 😋
UsuńPiekę podobny, ale moje warstwy nie układają się tak ładnie. Wykładam po 2 łyżki każdej masy obok siebie. A Ty jaki masz sposób wykładania obu mas?
UsuńTeż układam po 2 łyżki, ale tej masy jest dość dużo, jest rzadka i się "rozlewa", jak zostaje mi nas, to jeszcze dodaje kleksy zupełnie przypadkowo na wierzch.
Usuńile cukru do sera w przepisie nic nie podane
OdpowiedzUsuń15 dag, już dopisuje.
Usuńdziekuje
UsuńPiękne ciacho, aż chce się skosztować. 😊
OdpowiedzUsuńDoris zna się na sernikach ;)
OdpowiedzUsuńZamiast masy makowej ile użyć surowego maku?
OdpowiedzUsuńNie wiem niestety. Ten sernik robię tylko z gotową masą.
Usuńczy mak z puszki może być z bakaliami?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
Usuń