16 października 2013

Kruche wykrawane ciasteczka

W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i świeżość. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.


Składniki:

1 kostka masła / margaryny
1 jajko
100 g cukru pudru
350 g mąki pszennej + do podsypania
olejek cytrynowy
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło / margarynę i siekamy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
3. Ciasto rozwałkowujemy podsypując spód mąką. Grubość ciasta powinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia.
4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C.
5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Lubię te ciasteczka, kojarzą mi się z zimą i Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zapachniało Bożym Narodzeniem-to takie piękne święta.Aniu ciasteczka do puszki-zapisuję.Lubię mieć dużo takich przepisów,bo ciasteczka często piekę i wtedy jest w czym wybierać.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miały być same serduszka i kwiatuszki, ale jak moja 2,5 letnia córka zobaczyła foremki choinki, baranki, gwiazdki, kurczaczki, dzwoneczki i inne to musiałyśmy zrobić wszystkiego po trochę :) No i się zrobiło świątecznie!
      A ciasteczka są super, naprawdę gorąco polecam! Świetnie przechowują się w puszce i trzymają kruchość :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jakie piękne ! Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!