25 października 2013

Ciasto Cygańskie ścieżki

Kolorowe jak cygańska falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :)
Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72). Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
9 białek
4 żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)

Masa serowa:
50 dag waniliowego serka homogenizowanego
4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę
1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel.
2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami, i tak, aż do wyczerpania ciasta. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy na dwa blaty.
3. Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno w 4 szklankach wody. Studzimy i odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeją, kroimy w kostkę.
4. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Jak ostygnie to mieszamy z serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto.
5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki :)

21 komentarzy:

  1. Po prostu odjazdowo wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!! a skąd ten fioletowy kolorek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kisielu truskawkowego Delecty- po upieczeniu sama byłam zaskoczona tą śmieszną barwą :)

      Usuń
  3. Ciekawe czy mi tak ładnie tez wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niemal surrealistycznie :) Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie. I pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolory lata zamknięte w cieście.Aniu fajny pomysł na ciasto na te pochmurne dni.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, choć co do pogody, to u nas jest pięknie i słonecznie!
      pozdrawiam!

      Usuń
  7. właśnie dziś odkryłam ten przepis w gazetce "przyślij przepis" :) U Ciebie upiększona wersja, ja też się chyba skuszę na takie cudo :)

    Pozdrawiam,
    polperfekcyjna.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - zamieniłam tylko galaretki, zamiast kupnych w cukrze są zwykłe pokrojone w kostkę :)
      Polecam! Ciasto cieszy nie tylko ko, ale i podniebienie!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. szalone i ciekawe :)
    wiem że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzieki temu możemy się wszystkie odnależć :)
    mam nadzieję że się nie gniewasz… :) u mnie jest wszystkiego po troszku - kuchnia moda kosmetyki zapachy :)
    to juz ostatnie dni konkursu zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że się nie gniewam :)
      Dziękuję za zaproszenie i pozdrawiam!

      Usuń
  9. Wydaje mi się,że do przepisu zakradł się błąd.Pierwsza pozycja w składnikach powinna być chyba cukrem a nie mąką.Czy mam rację?Ciasto wygląda cudnie i na pewno skuszę się na jego upieczenie.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dziękuję za czujność. Już poprawiam:)
      I pozdrawiam!

      Usuń
  10. Witam,

    a poda Pani przepis na te kruche ciasto też? To ja skorzystam i z niego po zrobieniu tego kolorowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zrobiłam szarlotkę:

      4 szklanki mąki
      1,5 szklanki cukru
      5 żółtek
      200 g margaryny/masła
      cukier waniliowy
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1-2 łyżki śmietany

      Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę.

      Jabłka:
      2 kg jabłek
      1 cukier waniliowy
      1 łyżka bułki tartej
      1 łyżka cynamonu

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)

      Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!