9 września 2013

Pizza familijna

To nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
30 g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii


Sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich

Na wierzch:
1 pomidor
1 czerwona cebulka
1/2 zielonej papryki
kilka plasterków salami
1 ogórek kiszony
czarne oliwki
przyprawa do pizzy
ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 
5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.

6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.

Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!
Smacznego!!!

24 komentarze:

  1. Pizzę uwielbiam w każdym wydaniu, a w rodzinnym to już szczególnie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję przepis u siebie, dawno nie robiłam pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam :)

      Usuń
  3. Pizza na bogato :)
    Bardzo kolorowa i apetyczna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować, a tak się składa, że domownicy wołają o pizzę.
    A tak na marginesie... Witaj Krajanko! Śledzę Twoje przepisy od dość dawna, choć nie na blogu, tu trafiłam tu dziś przypadkowo i... ja też mieszkam na Podkarpaciu, a ściślej... w stolicy... pozdrawiam i tak trzymaj... lubię podglądać Twoje przepisy. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam gorąco do korzystania z przepisów :)
      Pozdrowienia dla Rzeszowianki od Leżajszczanki :)

      Usuń
  5. Aniu,ja tutaj nie mam takich smakołyków,a Ty serwujesz taka smakowitą pizzę.Jak ona tak pieknie wygląda na fotografii to co dopiero w rzeczywistości.Ale to nic chociaż sobie popatrzę.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Uwielbiam domowe pizze i testuję różne połączenie składników. Ta to chyba najpyszniejsza jaka mi wyszła, dlatego ją zapisałam :)
      Pozdrawiam gorąco!!!

      Usuń
  6. U nas też ostatnio była familijna, ale tym razem w ramach wypadu z całą rodzinką do Dominium.
    Dzięki jednak za przepis i na 100% skorzystam w ten weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boże, wygląda niesamowicie! Jest druga w nocy, a ja chyba zaraz wstanę i zabiorę się za pizzy robienie, bo mi takiego smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, na TWOJA strone weszlam ,lecz nie zaluje tego czasu,a mam go malo ,masz wspaniale przepisy .ZROBILAM juz brzoswinie w syropie ,beda na ppppppeeeeewwnoo pyszne ,pozdrawiam i tak trzymaj ,skorzystam na pewno jeszcze nie raz z TWOICH przepisow ,Rowniez podkarpaczanka okolice DUKLI,to nie daleko przejscia w BARWINKU,ANIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa! Troszkę znam okolice Dukli - Sama Dukla, Iwonicz Zdrój, Zawadka Rymanowska, Trzciana, góra Cergowa, pustelnia Jana z Dukli - piękne okolice! Nie raz tam byłam i mam nadzieję, że jeszcze będę:)
      Zapraszam do korzystania z przepisów i pozdrawiam gorąco krajankę :)

      Usuń
  9. Witam chcialam zapytac na jaka blaszke jest ten przepis czy taka zwykla 24 na 36 czy wieksza mam w planie zrobic taka pizze tylko wlasnie tego nie wiem.Twoj blog super z wielu przepisow juz skorzystalam mam nadzieje ze ten tez wyjdzie.Pozdrawiam goraco z Kielc :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      tą pizzę robię w blaszce do pizzy o rozmiarach 26x26 cm. Wtedy ciasto wychodzi cienkie. Myślę, że zabrakłoby Ci ciasta na taką standardową blaszkę, proponuję wyłożyć ciastem część blachy lub po prostu podwoić składniki na ciasto. Wtedy powinno być ok.
      Pozdrawiam serdecznie z Leżajska!

      Usuń
  10. Witam znowu z Kielc właśnie zjedliśmy tą pizzę wyszla pyszna podwoiłam porcję składników i rewelacja i sos czosnkowy też pycha.pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. taka na bogato :) osobiście wolę pizze z mniejszą liczbą składników..ale ta wygląda całkiem smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sama nazwa wskazuje - familijna, czyli dla każdego coś dobrego :)

      Usuń
  12. Ciekawy przepis. Na pewno nigdy za wiele sera na pizzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobry przepis, zdecydowanie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  14. i takie domowe pizze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!