18 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Kiedy sezon ogórkowy zaczyna się na dobre, nie może zabraknąć małosolnych - świetnego dodatku do kanapki, drugiego dania lub po prostu do chrupania :)


Składniki na jeden słoik lub kamienne naczynie:

ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
łodyga kopru ogrodowego
kilka ziaren ziela angielskiego - można pominąć
liść laurowy - można pominąć
1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy wodę i dodajemy sól. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Myjemy ogórki, odcinamy końce. Do słoika (lub glinianego naczynia) wkładamy obrane ząbki czosnku, (ewentualnie) liść laurowy i ziele angielskie, korzeń chrzanu i ciasno układamy ogórki. Na koniec wtykamy gałązkę kopru. Zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce przynajmniej na 24-48 godzin.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Lepsza sól kamienna niż jodowana. Nacinanie jak w przepisie bardzo pomaga przekisić ogórka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sugestię odnośnie soli, kiedyś wypróbuję :)

      Usuń
  2. witam
    Od paru dni chodzą za mną ogórki małosolne.Szukałam prostego przepisu i znalazłam.Inne przepisy były jakieś innowacyjne ,ale ten jest w samraz.Ot co,biore się do pracy.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Też za mną chodzą i koniecznie muszę nastawić małosolne :)

      Usuń
  3. ja zalewam gorącą wodą , szybciej kisną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!