13 kwietnia 2012

Placuszki z serkiem homogenizowanym

Szybka propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, ewentualnie słodki obiadek :) Przepis stary jak świat...nawet nie wiem skąd go mam.


Składniki:

1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i mieszamy na gładką masę.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, sodę lub proszek i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem lub konfiturą.


Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takich nie robiłam jeszcze, ale moja córka uwielbia racuchy więc wypróbuję!:) zapisuję do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy stare jak świat są najlepsze na świecie - i ten to potwierdza! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z serkiem homogenizowanym takich placuszków jeszcze nie robiłam, a wygladaja pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. trafiłam na Twój blog przypadkiem, szukając pomysłu na cukinię:) znalazłam już siedzi w piekarniku :) ale i zrobiłam te oto placuszki :) rewelacja:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszne!! wyszly idealnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Poczatkowo przestraszylam sie dosc gesta konsystencja ciasta, ale placuszlki wyszly wspaniale. Dodalam jednak jedno jajko wiecej zeby ciasto bylo bardziej rzadkie. Czy mozna zamiast tego dodatkowego jajka dodac odrobine mleka? Corce bardzo smakowaly. Nie raz bede do tego przepisu wracac:)Dzieki za kolejny pomysl na szybka slodka kolacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można delikatnie zwiększyć ilość mleka. Cieszę się, że placuszki przypadły do gustu :)

      Usuń
  9. Witam!
    Zrobiłam dziś te placuszki,niestety choc smazyły się fajnie ti jednak były zbyt suche ,trzymały wysokość ale nawet z dzemem ,,zatykały,, i szybko syciły. Wole wilgotne i bardziej miękkie. Dziecko też na jednym poprzestało a zazwyczaj zjada 3 sztuki podobnych,2 placuszki zostały i btak chętnych na ich zjedzenie. Może jak ktos wspominał warto dodac mleka bądz mniej mąki ? Raczej nie skorzystam ponownie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osoba powyżej użyła jednego jajka więcej i jak twierdzi placuszki wyszły wspaniałe.
      Placki z tego przepisu zawsze wychodzą mi pulchne, wilgotne i miękkie. Wszystko jest kwestią dobrania składników, np. rodzaju mąki czy wielkości jajek.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Bardzo dobre placuszki , przed chwilką skończyliśmy jeść :) Zdecydowanie do powtórki :)
    MarysiaJ

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobie dzisiaj je na kolacje zobaczymy jak beda smakowaly :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Surowe w środku ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo ciasta odmierzono na 1 placuszka no i za krótki czas smażenia - proste :)

      Usuń
  13. A ja wzięłam ciut mniej mąki, tak na oko. I wyszły smaczne i miękkie. Z przepisami tak już jest, że trzeba je modyfikować. Raz trochę więcej, raz mniej. Polecam i dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Rzeczywiście wszystko zależy od mąki.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Bardzo dobre placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!