6 lutego 2012

Placki ziemniaczane po węgiersku

Uwielbiam placki ziemniaczane, ale strasznie nie lubię ich robić. A to dlatego, że tarcie ziemniaków wymaga nie lada siły i cierpliwości. Za to udało mi się kiedyś przygotować te oto placki na sposób węgierski - czyli wzbogacony i urozmaicony. Mój mąż bardzo je lubi, za to ja wolę tradycyjne placki ze śmietaną i cukrem! MNIAM :)


Składniki:

Na placki ziemniaczane:
kilka dużych ziemniaków
1 jajko
1 cebulka
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
sok z połowy cytryny

Na sos:
pół kilo surowej szynki
kolorowa papryka
1 cebula
1 kostka mięsna lub rosołowa
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku

Dodatkowo do wyboru:
liście sałaty
pomidory
ogórki kiszone
siekana natka pietruszki
śmietana


Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotowujemy sos: myjemy szynkę, kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.
2. W rondelku szklimy posiekaną wcześniej cebulę, następnie zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy kostkę mięsną, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso przekładamy do rondelka, gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a pod koniec koncentrat pomidorowy. Całość w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy sok z połowy cytryny - dzięki temu ciasto nie ściemnieje, a sama cytryna nie jest wyczuwalna w smaku.
3. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Przyprawiamy solą, pieprzem i dajemy sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
4. Smażymy placki i serwujemy: jeden placek polewamy sosem z dodatkiem mięsa, przykrywamy drugim plackiem, znów dajemy trochę sosu. Na wierzch dajemy kleks ze śmietany i dodajemy różne dodatki np. pomidory, sałatę czy ogórki kiszone. Całość posypujemy natką pietruszki.


I zajadamy :) Pychotka! Życzę smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Nie rozumiem idei jedzenia placków ziemniaczanych na słodko aż mnie wzdryga brrr :]Aczkolwiek placki same w sobie są jedną z moich ukochanych potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no cóż - a do mnie placki ziemniaczane przyrządzone na słodko przemawiają o wiele bardziej :) kwestia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie:) zależy co kto lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam Ci miksowanie ziemniaków w blenderze. Pokazuję to u siebie na blogu. To błyskawiczny i bez wysiłku sposób na pyszne placki ziemniaczane. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aleex za podpowiedź, ja jednak nie posiadam niestety blendera ;/ może kiedyś zainwestuję...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!