Ten sos to prawdziwy sztos! Przepis mam od koleżanki z pracy, która mi ten sos polecała. A sos jest tak pyszny, że i z Wami dzielę się przepisem.
Składniki:
- 4 kg pomidorów (najlepiej mięsistych jak lima)
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1-2 główki czosnku (dałam półtorej główki)
- 180-200 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soli do przetworów
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - zamiast tego dałam 1 małą świeżą papryczkę chilli
- 2 łyżki świeżego oregano - dałam pół na pół świeżego i suszonego
- 1 łyżeczka bazylii - świeżej posiekanej lub suszonej
- 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki - pominęłam
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zblendować.
2. Pokroić w kostkę cebulę i paprykę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, paprykę i dusić do miękkości około 10 minut.
4. Dodać zbrandowane pomidory i przyprawy (tylko pietruszkę zostawić na sam koniec). Gotować przez godzinę, by sos trochę zgęstniał. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ale ja nie dawałam.
5. Przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować około 30 minut.
6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoików różnej wielkości. Można go wykorzystać np. do spaghetti, lasagne czy nawet leczo.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!