18 sierpnia 2025

Włoski sos do słoików

 Ten sos to prawdziwy sztos! Przepis mam od koleżanki z pracy, która mi ten sos polecała. A sos jest tak pyszny, że i z Wami dzielę się przepisem. 

Składniki:

  • 4 kg pomidorów (najlepiej mięsistych jak lima)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1-2 główki czosnku (dałam półtorej główki)
  • 180-200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - zamiast tego dałam 1 małą świeżą papryczkę chilli
  • 2 łyżki świeżego oregano - dałam pół na pół świeżego i suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii - świeżej posiekanej lub suszonej
  • 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki - pominęłam

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zblendować. 

2. Pokroić w kostkę cebulę i paprykę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. 

3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, paprykę i dusić do miękkości około 10 minut. 

4. Dodać zbrandowane pomidory i przyprawy (tylko pietruszkę zostawić na sam koniec). Gotować przez godzinę, by sos trochę zgęstniał. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ale ja nie dawałam.

5. Przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować około 30 minut. 

6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoików różnej wielkości. Można go wykorzystać np. do spaghetti, lasagne czy nawet leczo.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!