Pyszne drożdżowe rogaliki z leśnymi jagodami. Nie są za słodkie, ale za to mięciutkie i puszyste. Dodatkowym plusem jest też to, że można użyć mrożonych jagód.
Składniki:
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 30-40 g cukru
- 50 ml ciepłego mleka
- 340 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 200 g jagód - u mnie mrożone
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- mleko lub białko do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania:
1. Mleko, cukier i drożdże wymieszać, aż się rozpuszcza. Dodać mąkę, jajko, masło i szczyptę soli i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
2. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt okręgu i radełkiem wycinać 8 trójkątów. Na każdy nałożyć porcje jagód, zawinąć na kształt rogalika.
4. Rogaliki włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem lub białkiem i odstawić jeszcze na około 20 minut.
5. Piec w 180*C przez 15-18 minut - do zrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można polukrować. Do lukru zużyłam 1/2 szklanki cukru pudru i trochę z soku z cytryny. Zamiast lukru można użyć również rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: IG, pyszna_codzienność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!