7 sierpnia 2025

Rogaliki z borówkami leśnymi

 Pyszne drożdżowe rogaliki z leśnymi jagodami. Nie są za słodkie, ale za to mięciutkie i puszyste. Dodatkowym plusem jest też to, że można użyć mrożonych jagód. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 30-40 g cukru 
  • 50 ml ciepłego mleka 
  • 340 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 100 g miękkiego masła 
  • szczypta soli 

Nadzienie: 

  • około 200 g jagód - u mnie mrożone 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 

  • mleko lub białko do posmarowania rogalików 

Sposób przygotowania: 

1. Mleko, cukier i drożdże wymieszać, aż się rozpuszcza. Dodać mąkę, jajko, masło i szczyptę soli i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut do podrośnięcia. 

2. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. 

3. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt okręgu i radełkiem wycinać 8 trójkątów. Na każdy nałożyć porcje jagód, zawinąć na kształt rogalika. 

4. Rogaliki włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem lub białkiem i odstawić jeszcze na około 20 minut. 

5. Piec w 180*C przez 15-18 minut - do zrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można polukrować. Do lukru zużyłam 1/2 szklanki cukru pudru i trochę z soku z cytryny. Zamiast lukru można użyć również rogaliki oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: IG, pyszna_codzienność

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!