Pyszna zupa na bazie buraczków. Uwielbiam, szczególnie o tej porze roku.
Składniki:
- 1 wędzone żeberko
- 3 buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- ocet lub sok z cytryny do smaku
- suszony majeranek
- siekany świeży koperek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Żeberko zalać wodą, około 2-3 litry i gotować przez 20 minut.
2. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę i cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości.
3. W międzyczasie buraki i ziemniaki obrać, buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
4. Doprawić do smaku octem lub sokiem z cytryny. Dodać też zmiażdżone ząbki czosnku.
5. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości zupy i wlać do garnka. Doprawić solą, pieprzem, dodać też suszony majeranek i świeży siekany koperek. Zagotować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!