22 sierpnia 2025

Zupa buraczkowa

 Pyszna zupa na bazie buraczków. Uwielbiam, szczególnie o tej porze roku. 

Składniki: 

  • 1 wędzone żeberko 
  • 3 buraki 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula 
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 liść laurowy 
  • kilka kulek ziela angielskiego 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • ocet lub sok z cytryny do smaku 
  • suszony majeranek 
  • siekany świeży koperek 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

1. Żeberko zalać wodą, około 2-3 litry i gotować przez 20 minut. 

2. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę i cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości. 

3. W międzyczasie buraki i ziemniaki obrać,  buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. 

4. Doprawić do smaku octem lub sokiem z cytryny. Dodać też zmiażdżone ząbki czosnku. 

5. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości zupy i wlać do garnka. Doprawić solą, pieprzem, dodać też suszony majeranek i świeży siekany koperek. Zagotować. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!