5 sierpnia 2025

Kotlety pożarskie

 Bardzo dobre kotlety mielone, które przygotowane są z piersi z kurczaka. Ale moim zdaniem najlepiej smakują na świeżo. Odgrzewane też są dobre, ale zaraz po przygotowaniu są najlepsze. Na blogu jest już podobny przepis, który niewiele się różni. Zapraszam, jeśli ktoś chce porównać (KLIK).

Składniki (na 10 sztuk):

  • 2 piersi z kurczaka 
  • kawałek bułki paryskiej, ewentualnie 1 kajzerka 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz
  • garść natki pietruszki
Dodatkowo: 
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 
  • bułka tarta do panierki 
  • masło klarowane do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. 

2. W międzyczasie piersi z kurczaka oczyścić z błonek, zmielić w łazience do mięsa lub zblendować. 

3. W misce umieścić mięso, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz i siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić masę mięsną. 

4. Formować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej. 

5. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na złoto. 

6. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!