To jedna z najlepszych nalewek owocowych. Akurat zaczął się sezon na porzeczki, dlatego warto ją przygotować. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki - dojrzałej i zdrowej
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml wódki 40%
- ok 500 g cukru - w zależności od preferencji
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki umyć, obrać z ogonków. Owoce przełożyć do wysokiego 3-litrowego słoja.
2. Owoce najpierw zalać wódką, a potem spirytusem. Kolejność jest tu istotna. Zakołysać słojem w celu wymieszania, odstawić w jasne miejsce na minimum 1 miesiąc do 4 miesięcy.
3. Po okresie maceracji, zlać alkohol do butelek, a owoce zasypać cukrem. Nadal trzymać słoik w jasnym miejscu i codziennie mieszać, nawet kilkukrotnie, aby cukier się szybciej rozpuścił. Potrwa to kilka dni.
4. Słodki syrop wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić - można od razu pić, ale im dłużej stoi w chłodnym ciemnym miejscu, np.w piwnicy, nabierze jeszcze głębi smaku.
Na zdrowie!
A co zrobić z owocami z nalewki? O tym będzie osobny post. Zapraszam.
O, dziękuję, coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu i polecam nalewkę
Usuń