Ogórkowy chłodnik przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Jest idealny w upalne dni, chłodzi i syci jednocześnie. Jego bazą może być jogurt grecki, naturalny, kefir lub maślanka. U mnie był akurat jogurt grecki, bo chciałam, by potrawa była bardziej gęsta. Można podawać z jajkiem na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami - wedle uznania. W smaku taki chłodnik przypomina sos tzatziki. Jeśli go lubicie, ten chłodnik również przypadnie wam do gustu.
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego, naturalnego, kefiru lub maślanki
- kilka niedużych ogórków gruntowych - 300 g
- 1 ząbek czosnku
- siekany koperek
- sól, pieprz
Dodatki:
- jajko na twardo
- ugotowane młode ziemniaczki
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Umieścić wszystko w misce.
2. Dodać jogurtu greckiego lub innej wybranej bazy, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
3. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce przez podaniem.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!